Selecteer een pagina

Middenin de nacht schrikt mijn zoontje wakker: Doodsbang en huilend roept hij ‘Mama, mama, mama, de tijgers willen mij opeten!’. Ik neem hem op schoot en ik stel hem gerust. Ik kijk nog 3 keer onder het bed, in en achter de kast en het gordijn om te controleren of er echt geen tijger , spook of krokodil verstopt zit. En ik blijf bij hem totdat hij weer rustig slaapt.

De dromen blijven echter terugkomen in de nachten en weken daarna. Op een dag ben ik daarom naar de speelgoedwinkel gegaan en heb daar een levensgrote tijger gekocht. Hij zag er best een beetje eng uit, maar was ook heel zacht. Vanaf die nacht sliep de tijger bij mijn zoontje op het bed. “Deze tijger is jouw vriend en komt op jouw bed liggen om je te beschermen als je slaapt”, zo vertelde ik mijn zoontje. En de avonden daarna vertelde ik voor het slapengaan steeds een zelfverzonnen verhaaltje over hoe de tijger en mijn zoontje samen avonturen beleefden, en hoe de tijger hem beschermde. En vanaf het moment dat de tijger hem beschermde, heeft mijn zoon nooit meer angstige dromen gehad. Hij voelde zich veilig.

Ieder kind heeft dit soort angsten. Waar was jij vroeger bang voor? Had jij ook enge dromen over krokodillen of monsters onder je bed? Als volwassene kun je dit soort angsten meestal goed relativeren. Monsters bestaan niet en de kans dat er een krokodil onder je bed ligt, is vrij klein in Nederland. Maar hoe volwassen je ook bent, in je onderbewustzijn blijf je altijd een beetje dat kind van vijf…

Angsten

Ben jij bang voor muizen, voor spinnen, voor het donker, voor hoogtes of om alleen te zijn? Dat is heel normaal. Bijna iedereen heeft ook als volwassene nog last van angsten. En terwijl je met je gezonde verstand best kunt begrijpen dat een muis niet heel gevaarlijk is, of een vliegtuig één van de veiligste vervoersmiddelen is, toch blijft die angst bestaan.

Je onderbewustzijn denkt namelijk niet logisch na. Het onderbewustzijn wordt in de eerste 5-7 jaar van je leven gevormd en in zekere zin functioneert het ook nog steeds als een kind dat in Sinterklaas gelooft. Daarom kunnen irreële angsten ook je volwassen leven nog steeds beheersen.

Voor mijn zoontje waren de dromen over de enge dieren levensecht. Het heeft daarom geen zin om tegen een kind te zeggen dat monsters niet bestaan. Ze kunnen het verschil nog niet maken tussen droom en werkelijkheid. In plaats van tegen mijn zoontje te zeggen dat de tijgers niet in zijn kamer konden komen, heb ik hem daarom iets gegeven waardoor hij zich beschermd en veilig voelde.

Hypnotherapie en angsten

En eigenlijk werkt hypnotherapie bij volwassenen met angsten net zo. In het onderbewustzijn leeft een angst, die met het gezonde verstand niet op te lossen is. Met behulp van hypnose kan ik echter rechtstreeks met het onderbewustzijn werken. Soms gebruik ik regressietherapie, wanneer er een duidelijke gebeurtenis is geweest, die de angst veroorzaakt heeft. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk of een andere traumatische ervaring. Maar vaak is er geen duidelijke oorzaak, en hoeft het onderbewustzijn alleen een beetje geherprogrammeerd te worden.

Waar ben jij bang voor?

× Stuur me een WhatsAppje